Pages

Monday 28 September 2015

Kursus Pengendalian Makanan : Bahagian 1

Kursus Pengendalian Makanan:
Bahagian 1

Teks : Aliza binti Idris
Foto : Carian Google


Apa itu kursus pengendalian makanan? Adakah ia penting untuk memulakan perniagaan makanan?

Kursus ini wajib dihadiri oleh semua pengendali makanan di Malaysia. Siapakah mereka yang tergolong di dalam kategori pengendali makanan?

Definisi pengendalian mengikut Akta Makanan 1983 adalah seperti berikut:"
pengendali makanan” termasuklah mana-mana orang yang:
(a) terlibat secara langsung dalam penyediaan makanan;
(b) menyentuh makanan atau permukaan yang menyentuh makanan; dan
(c) mengendalikan makanan yang dibungkus atau tidak dibungkus, atau perkakas.

Ini bermaksud semua orang yang terlibat dalam industri makanan seperti chef, tukang masak, tukang hidang makanan, pemandu lori yang membawa makanan, operator pengeluaran makanan di kilang mahupun penyelia wajib patuh kepada peraturan-peraturan yang telah ditetapkan dan wajib untuk menghadiri kursus tersebut. (Sumber daripada laman web Kursus Pengendalian Makanan).

Dalam kursus ini, peserta akan diterangkan tentang beberapa modul utama iaitu :
1. Pengenalan
2. Kebersihan Makanan
3. Keselamatan Makanan
4. Faktor – Faktor Kritikal Keracunan Makanan

Kursus  ini dijalankan selama 3 jam oleh penceramah yang bertauliah . Setelah tamat kursus ini, peserta akan diberikan sijil penyertaan.


Pahit Manis Puding Karamel

Pahit Manis Puding Karamel

Teks : Aliza binti Idris
Foto : Aliza binti Idris


Dulu saya tidak tahu bagaimana rasanya puding karamel. Saya berasa teruja untuk cuba membuatnya. Ini kerana pada suatu hari suami cerita yang dia ada merasa puding karamel di sebuah majlis.Sedap sangat katanya. Saya pantang kalau dengar ada makanan sedap, mesti berusaha cari cara dan cuba membuatnya.

Saya bertanya rakan-rakan yang tahu bagaimana cara membuatnya. Saya juga mencari resepi dalam internet. Pelbagai cara yang diajar. Puas juga saya mencuba. Dan hasil tidak memuaskan hati. Mungkin ada kesilapan saya yang tidak betul. Akhirnya saya menjumpai sebuah blog.  Saya mengambil peluang bertanya teknik dan cara yang sebenarnya. Alhamdulillah dia senang hati ajar saya. Saya cuba dan terus cuba. Adalah dua kali saya mencuba resepi tersebut dàn dua kali menjadi. Hasilnya sangat baik dan memuaskan hati.

Saya berasa gembira kerana percubaan kali ini sangat berjaya. Apabila hasil yang diperoleh sangat memuaskan, saya jadi teruja untuk menjamu jiran terdekat. Alhamdulillah respon yang saya terima sangat baik. Tambah mengujakan semasa hari raya pertama di rumah emak, saya berpeluang menyediakan juadah ini. Rata-rata tetamu emak memuji keenakan hidangan pencuci mulut ini.

Tanpa saya sangka, dari situ saya mula mendapat tempahan. Syukur.  Buat juga walaupun berkejaran dengan anak kecil. Sekejap intai puding , sekejap intai anak 2 orang ini. Jika dulu saya selalu bagi alasan tidak mahu menerima tempahan. Saya berasa susah dan terbatas dek kerana anak masih kecil. Tetapi saya percaya anak membawa rezeki. Selagi terdaya, lakukan sebaik mungkin. Bak kata emak, "Rezeki dah datang. Saja saja cuba dah boleh buat berniaga. "

Niat mula dengan sedekah menjamu orang makan, alhamdulillah Allah buka jalan lebih luas utk saya berniaga walaupun kecil-kecilan. Pesan suami, "Jangan risau, rezeki Allah yang bagi dan sudah ditetapkan untuk kita. Ada bahagian lebih, sedekah pada orang lain".

Semoga murah rezeki tuan empunya resepi.

Saya sedia menerima tempahan untuk sebarang majlis.
Whatssapp Aliza 0163334232.







Sunday 27 September 2015

Semangat Belajar Masak

Semangat Belajar Masak

Teks : Aliza binti Idris
Foto : Aliza binti Idris




"Dulu ambil kursus masakan ke? Masa belajar dulu, ambil jurusan kulinari ye?" . Itu adalah antara soalan yang sering diajukan kepada saya. Rata-rata pelanggan saya akan bertanya soalan ini. Ada yang pelik dan hairan kerana kata mereka, sepatutnya saya layak memegang jawatan yang lebih baik daripada menjalankan bisnes makanan ini. Ya,  memang ada saudara-mara dan kenalan yang mempertikai keputusan saya untuk berhenti kerja dan menjalankan bisnes kecil-kecilan dari rumah.

Kadang-kala kata-kata sebegini menjadikan saya berasa rendah diri. Tetapi  apabila memandang wajah tulus  anak-anak, saya menjadi kuat untuk terus berada di rumah bersama mereka. Alhamdulillah, walaupun berada di rumah, saya masih boleh menjana pendapatan sendiri. Boleh dikatakan setiap hari saya menerima tempahan makanan daripada pelanggan baru dan pelanggan sedia ada.

Apabila terlibat  dengan perniagaan makanan, sedikit sebanyak saya harus menambah skill yang ada. Saya bertuah mempunyai sedikit kebolehan dalam bidang masakan, hasil daripada tunjuk ajar ibu yang juga mahir dalam bidang masakan. Namun begitu, saya masih mencari peluang yang ada untuk pergi menuntut  ilmu masakan bersama pakar.

Bak kata orang, carilah ilmu sebanyak mungkin kerana semakin kita belajar, semakin banyak yang belum kita tahu. Dan sebab itulah kita harus mencari dan menimba ilmu secara berterusan. Dalam bidang masakan, sebenarnya banyak tips dan petua akan diperoleh jika kita rajin bertanya.

Antara kelas masakan yang saya sertai seperti kelas roti, kelas continental kek, kelas makanan sejuk beku dan beberapa kelas masakan lain.

Lain cikgu, lain cara masaknya. Ditambah dengan perkongsian dari rakan kelas. Pelbagai ilmu baru dapat saya peroleh. Di samping itu juga dengan menyertai kelas dapat meluaskan rangkaian  kenalan dan menambah pasaran.


Banyak kelebihan jika rajin belajar memasak. Dapat tambah ilmu dapat juga tambah kenalan. Apabila tambah kenalan, boleh juga kita risik-risik peluang luaskan pasaran.  Mana tahu ada kenalan baru ingin berkongsi rezeki dengan kita, dapat juga kita tempahan makanan. Apa lagi, jom belajar masak.

Sedia menerima tempahan untuk sebarang majlis.
Hubungi saya Aliza
Whatssapp 0163334232
**Tempahan kek, pencuci mulut dan juadah utama.