Pages

Thursday 9 July 2015

Jom kongsi resepi :Roti Hamlet Sardin

Teks : Aliza binti Idris
Foto : Aliza binti Idris

Roti hamlet sardin pengganti roti john.



Setiap kali tiba bulan Ramadhan, juadah ringkas yang biasa disajikan untuk berbuka ialah roti john. Campuran daging cincang dan telur untuk diletak pada roti sememangnya membangkitkan selera ketika lapar.

Tetapi kali ini, apa kata kita gantikan menu roti john kepada roti hamlet sardin. Pernah dengar roti hamlet sardin? Menu ini saya belajar ketika saya pulang ke kampung suami di Kelantan. Kata suami, Kelantan sangat terkenal dengan pelbagai jenis makanan. Ya, memang tidak boleh dinafikan negeri Kelantan adalah syurga makanan. Pilih sahaja. Macam-macam yang ada.

Jom saya kongsikan bahan-bahannya. Bahan yang ingin digunakan sangat mudah didapati. Kita perlukan:

Bahan-bahan :
Roti hotdog dibelah 2 * jangan sampai putus ye
Salad dan timun * untuk hiasan
Sos cili

Bahan-bahan inti :
1 tin kecil sardin
1 biji kentang dipotong dadu
1 biji telur
2 ulas bawang putih dihiris

Cara membuatnya :
Penyediaan inti.
1. Rebus seketika kentang yang telah dipotong dadu. Apabila siap, ketepikan.
2. Tumis bawang putih yang telah dihiris.
3. Masukkan sardin dan hancurkan sedikit.
4. Kemudian , masukkan kentang yang telah direbus.

Penyediaan roti.
1. Panaskan kuali leper dengan mentega.
2. Pukul sebiji telur dalam mangkuk.
3. Tuangkan telur atas kuali dan letakkan roti hotdog.
4. Setelah masak sapukan permukaan atas roti dengan mentega. Supaya nampak berkilat.
5. Kemudian letakkan timun dan salad.
6. Masukkan inti sardin tadi. Boleh letak sos jika suka.

Sedap dimakan ketika masih panas. Selamat mencuba.


No comments:

Post a Comment