Pages

Monday 28 September 2015

Kursus Pengendalian Makanan : Bahagian 1

Kursus Pengendalian Makanan:
Bahagian 1

Teks : Aliza binti Idris
Foto : Carian Google


Apa itu kursus pengendalian makanan? Adakah ia penting untuk memulakan perniagaan makanan?

Kursus ini wajib dihadiri oleh semua pengendali makanan di Malaysia. Siapakah mereka yang tergolong di dalam kategori pengendali makanan?

Definisi pengendalian mengikut Akta Makanan 1983 adalah seperti berikut:"
pengendali makanan” termasuklah mana-mana orang yang:
(a) terlibat secara langsung dalam penyediaan makanan;
(b) menyentuh makanan atau permukaan yang menyentuh makanan; dan
(c) mengendalikan makanan yang dibungkus atau tidak dibungkus, atau perkakas.

Ini bermaksud semua orang yang terlibat dalam industri makanan seperti chef, tukang masak, tukang hidang makanan, pemandu lori yang membawa makanan, operator pengeluaran makanan di kilang mahupun penyelia wajib patuh kepada peraturan-peraturan yang telah ditetapkan dan wajib untuk menghadiri kursus tersebut. (Sumber daripada laman web Kursus Pengendalian Makanan).

Dalam kursus ini, peserta akan diterangkan tentang beberapa modul utama iaitu :
1. Pengenalan
2. Kebersihan Makanan
3. Keselamatan Makanan
4. Faktor – Faktor Kritikal Keracunan Makanan

Kursus  ini dijalankan selama 3 jam oleh penceramah yang bertauliah . Setelah tamat kursus ini, peserta akan diberikan sijil penyertaan.


No comments:

Post a Comment